Pages

Thursday, August 25, 2016

Amalan Pelindung Diri


Dari Jin / 'Ain / Hasad Dengki Manusia 


1. Menjadikan Ayatul kursi sebagai amalan @ zikir 

- Amalan yang paling mudah dan bagus. Baca paling kurang pagi dan petang.



2. Berselawat Nabi 



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali muhammad


- Rasulullah SAW bersabda, Allah Ta'ala berfirman bhw:
“Sesiapa yang berselawat kepadaku (Muhammad SAW) satu kali saja, maka aku akan berselawat kepadanya sepuluh kali”  



3. Zikir Mathurat 


- Membaca zikir mathurat pagi dan petang.

kalau baca zikir mathurat, potong da point 1 & 2 atas. sebab da include semua package doa dalam zikir mathurat ni. 
Tapi saya highlight kan di sini amalan untuk PELINDUNG DIRI
  • Al Fatihah
  • Al Baqarah :1-5
  • Al Baqarah : 255 (Ayatul Kursi)

Ayatul Kursi (Al Baqarah 255)

  • Al Baqarah : 256 - 257
  • Al Baqarah : 284  -286 
  • 3 Qul; 
    • Surah Al-Ikhlas, 
    • Surah Al-Falaq, 
    • Surah An-Nas. 



  • Doa Elak Jahat Makhluk 


"(Kami ucapkan) Dengan nama Allah yang segala sesuatu di langit mahupun di bumi tidak akan memberikan apa-apa mudharat selama bersama dengan namaNya. Dan Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui." 



Fadhilat Wirid 

Daripada Uthman bin Affan (RA): Mana-mana hamba Allah (SWT) yang membaca tiap-tiap pagi dan petang hari (bacaan di atas) sebanyak tiga kali insyaAllah tidak akan ditimpa keatasnya bahaya. (Hadith riwayat Abu Daud dan Tirmidzi) 



  • Doa Elak Mudharat

بِسْمِ اللهِ الَّذِى لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْئٌ فِى الاَرْضِ وَلاَ فِى السَّمَاءِ وَهُوَ السَّميْعُ العَلِيْمِ

“Bismillahilladzi La Yadhurru Ma’asmihi Syai’un fil Ardhi wa Laa fis Sama’i wa Huwas Sami’ul ‘Alim.” 



" Dengan nama Allah, yang dengan nama-Nya tidak ada mudharat sedikitpun baik di bumi dan di langit, dan Ia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui " 




Fadhilat Wirid

Dari Utsman bin ‘Affan ra, bahawa Rasulullah saw bersabda: 

“Tidaklah seorang hamba membaca pada pagi setiap hari dan petang tiap malam: Dengan nama Allah Yang bersama NamaNya sesuatu apa pun tidak akan celaka baik di bumi dan di langit. Dialah Maha Medengar lagi Maha Mengetahui. (3X), nescaya tidak ada sesuatu pun yang mencelakakannya."
(Riwayat Imam At Tirmdizi dalam Sunannya, Kitab Ad Da’awat ‘an Rasulillah Bab Maa Ja’a fi Ad Du’a Idza Ashbaha wa Idza Amsa, No. 3448) 


Ref :
https://www.youtube.com/watch?v=157rYcR0Hlw
www.m-
mathurat.com/p/senarai-doa-doa-al-mathurat-sughro.html





Amalan Pelindung Diri


Dari Jin / 'Ain / Hasad Dengki Manusia 


1. Menjadikan Ayatul kursi sebagai amalan @ zikir 

- Amalan yang paling mudah dan bagus. Baca paling kurang pagi dan petang.



2. Berselawat Nabi 



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali muhammad


- Rasulullah SAW bersabda, Allah Ta'ala berfirman bhw:
“Sesiapa yang berselawat kepadaku (Muhammad SAW) satu kali saja, maka aku akan berselawat kepadanya sepuluh kali”  



3. Zikir Mathurat 


- Membaca zikir mathurat pagi dan petang.

kalau baca zikir mathurat, potong da point 1 & 2 atas. sebab da include semua package doa dalam zikir mathurat ni. 
Tapi saya highlight kan di sini amalan untuk PELINDUNG DIRI
  • Al Fatihah
  • Al Baqarah :1-5
  • Al Baqarah : 255 (Ayatul Kursi)

Ayatul Kursi (Al Baqarah 255)

  • Al Baqarah : 256 - 257
  • Al Baqarah : 284  -286 
  • 3 Qul; 
    • Surah Al-Ikhlas, 
    • Surah Al-Falaq, 
    • Surah An-Nas. 

  • Doa Elak Jahat Makhluk 


"(Kami ucapkan) Dengan nama Allah yang segala sesuatu di langit mahupun di bumi tidak akan memberikan apa-apa mudharat selama bersama dengan namaNya. Dan Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui." 


Fadhilat Wirid 

Daripada Uthman bin Affan (RA): Mana-mana hamba Allah (SWT) yang membaca tiap-tiap pagi dan petang hari (bacaan di atas) sebanyak tiga kali insyaAllah tidak akan ditimpa keatasnya bahaya. (Hadith riwayat Abu Daud dan Tirmidzi) 



  • Doa Elak Mudharat


بِسْمِ اللهِ الَّذِى لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْئٌ فِى الاَرْضِ وَلاَ فِى السَّمَاءِ وَهُوَ السَّميْعُ العَلِيْمِ

“Bismillahilladzi La Yadhurru Ma’asmihi Syai’un fil Ardhi wa Laa fis Sama’i wa Huwas Sami’ul ‘Alim.” 



" Dengan nama Allah, yang dengan nama-Nya tidak ada mudharat sedikitpun baik di bumi dan di langit, dan Ia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui " 


Fadhilat Wirid

Dari Utsman bin ‘Affan ra, bahawa Rasulullah saw bersabda: 

“Tidaklah seorang hamba membaca pada pagi setiap hari dan petang tiap malam: Dengan nama Allah Yang bersama NamaNya sesuatu apa pun tidak akan celaka baik di bumi dan di langit. Dialah Maha Medengar lagi Maha Mengetahui. (3X), nescaya tidak ada sesuatu pun yang mencelakakannya."
(Riwayat Imam At Tirmdizi dalam Sunannya, Kitab Ad Da’awat ‘an Rasulillah Bab Maa Ja’a fi Ad Du’a Idza Ashbaha wa Idza Amsa, No. 3448) 


Ref :
https://www.youtube.com/watch?v=157rYcR0Hlw
www.m-
mathurat.com/p/senarai-doa-doa-al-mathurat-sughro.html





Doctors last eps LOVE Quote



I don't know since when I love him,
I don't know since when I started loving him, 

But, I been loving him all along.

When you meet the one you love,
You forget when your love started.


_Doctors

Friday, August 19, 2016

Surah Melembutkan Hati


Antara amalan untuk melembutkan hati. 





1. Ketika Masak, baca surah Al Kauthar 









1. Sesungguhnya telah Kami berikan kepadamu nikmat yang sangat banyak. 
2. Sebab itu hendaklah engkau sembahyang kerana Tuhanmu dan hendaklah engkau berkorban.
3. Sesungguhnya orang yang membencimu itulah yang akan terputus (binasa).



2. Surah thaha (1-5) refer post lama

Wednesday, August 17, 2016

Doa Memohon Dipermudahkan Urusan / Doa ketika dalam kesulitan







Ya Hayyu Ya Qayyum, 
Wahai Tuhan Yang Maha Hidup,
Wahai Tuhan Yang Berdiri Sendiri,  


bi Rahmatika astagheeth 

Dengan kasih sayangMu, aku memohon pertolongan


Aslih liy sya'ni kullah 
Tolong, Engkau perbaiki segala urusan hidupku


Wala taqilni ila nafsi tarfata aynin' 
Jangan Engkau lepaskan diriku Ya Allah kepada diriku sendiri
walaupun pada kadar sekelip mata




**Doa yang selalu dibaca oleh Rasulullah saw.
Dari Anas ibn Maalik ra; Rasulullah saw pernah menyebut kepada Faatima ra untuk membaca doa berikut pagi dan petang.. 
** Semoga setiap urusan kita dipermudahkan. :)

Tuesday, August 16, 2016

Pengertian Juzuk Amma


Juzuk Amma adalah juzuk terakhir iaitu juzuk ke 30 dalam al quran.
Surah - surahnya lebih pendek dan mudah dihafal, surah yang sering dibaca dalam amalan harian mahupun di dalam solat.



Juz Amma - Sheikh Mishary Rashid Alafasy (جزء عم)

⭐Bintang ⭐


Ku pandang di atas awan
Ku lihat bulan melambai

Ku hulur tangan  menggapai tetapi  tiada sampai

Ku tahu bulan menunggu namun apalah dayaku

Ku hanya mampu menatap di dalam ratapan sayu


Bintang jangan kau bersedih
Bintang  jangan kau menangis

tiada mampu Ku kesana walau telah direncana

Bintang kau tinggi di atas
ku duduk rendah di bawah

Hidup mu berteman bulan bukan insan kekurangan


Bintang jangan kau terus  begini
Nanti malam mu tiada berseri

Kita akan tetap bersama untuk selamanya
Cuma lain suasana


Bintang
Hentikan lah
tangisan yang akan menyiksa diriku


Bintang
Dengarkanlah
Ada satu  pesan terakhir dariku


Bintang
Kau pergilahh..
Kerna itulah yang terbaik untukmu

Ice Sliding @ Ttukseom Hangang Park

2nd Day - 

My journey to Seoul Korea (26 Jan ~ 1 Feb 2016)



c Epit yang chumil main sliding ^^





Pae dan baling2 snow dia.. bpuluh2 gambar tangkap, 
nak pastikan menjadi gambar.. hahaa



My turn pulak, 😄
** Btw kepada peminat Running Man, rumah c Kang Gary tuu na sana yg belakang tu.
kami terlambat beberapa hari, kalau tak bertembung dia time shooting RM kat Ttukseom Park.  😣






Lepas tu kami stay di bawah jambatan tepi sungai Han, makan bekal.
makan sambil terlompat2 sebab tak tahan sejuk.. hahahaa.. 






Gigih kami bawa bekal, nak saving punya pasal.. tapi memang berbaloi, sedap dan puas hati.. nasi, sambal bilis cili padi, rendang daging, telur dadar. coffee panas.. Terbaekk!!! 


My journey to Seoul Korea (26 Jan ~ 1 Feb 2016)


Baru ada masa dan baru terasa macam nak share gambar masa p Korea.. :D

Masa p sana, aku p sorang2, sebab kami beli tiket asing2. 
dapat tak bayang kan macam mana muka aku bawak diri sorang2 naik flight and menunggu 10 jam kat Incheon Airport tu?? hahaa.. mmg kejong rasa.. 




beg aku.. siap2 bawak wrapper dari KL sbb nak wrap beg time balik KL blk nnt. tabah btl bawak mcm tu.. 






Ni masih di KLIA, boarding time 12am.







Hello Seoul!!! ok.. culture shock kejap tgk salji.. hahaa 😃

Alhamdulillah, selamat sampai pukul 7.20 am. Sejukkk.. 2°C kalau tak silap.




Sekarang, p naik train bawah tanah dia, amik beg, dan carik port utk baca novel dan tunggu makcik lg 2 org tu. 

Time aku sampai, dorg kat KL tgh tgu flight. boarding pukul 8am. 😔 


Twosome Place 48 000 won



Sambil menunggu dorg, aku siap2 beli coffee for breakfast, and makan burger McD tapau kat Klia mlm tadi. nasib tapau, kalau x lapauu.. 😃



Dan pagi tu salji turun okehh.. aku boleh tgk dr dalam je.. Nyosal xkeluar, kekonon nak tgu kawan sama2 nikmati, last2 smpai ke sudah salji xturun2 lg.. huaaa... 


Nah blanja sikit lg gambar.. 


Sg Han da beku. Suka tengok environment time winter.

Baru turun train dan nak mencarik Guest House kami..



Hujung tu Namsan Tower.. 

Malam tu, kami kemas2 barang, dan keluar jln2 kat Myeong Dong street. 
dekat je ngn Guesthouse kitorang.. 

Sunday, August 14, 2016

Ubat hati


" Barang siapa yang memelihara lidahnya, Allah akan menutup kecelaannya.
Barang siapa yang menahan kemarahannya, Allah akan melindunginya dari siksaanNya.
Dan barang siapa yang menyatakan keuzurannya kepada Allah, Allah akan menerima
uzurnya.
"

Bencana Lisan



1. Berkata yang tidak perlu



" Antara kebagusan Islam seseorang ialah meninggalkan apa yang tiada sangkut - paut dengan dirinya. "




2. Mengambil tahu tepi kain orang


" Tiada gunanya pada kebanyakkan dari bisikkan - bisikkan mereka, melainkan sesiapa yang menyuruh memberi sedekah atau berbuat baik ataupun mengadakan pendamaian antara bangsa manusia.. "

( An Nisa' : 114 )


 Sabda Rasulullah saw ;

" Berbahagialah sesiapa yang menahan fudhul (berlebih-lebihan) dari lidahnya dan membelanjakan kelebihan dari hartanya. "


3. Melibatkan diri dalam kebatilan



" Sebesar besar dosa seseorang di hari kiamat ialah orang yang banyak melibatkan diri dalam perkara perkara kebatilan. "

" Janganlah kamu sekalian duduk bersama mereka sehingga mereka mula dengan berbicara yang lain, kalau tidak tentulah kamu sekalian serupa dengan mereka. " ( An Nisa' : 140) 



4. Berbantah - bantahan & Pertengkaran


Sabda Rasulullah SAW


" Janganlah banyak membantah saudaramu, jangan bergurau senda dengannya, dan jangan membuat janji kepadanya lalu kamu memungkirinya. "



" Tidak akan sesat sesuatu golongan manusia sesudah diberi Allah petunjuk kepadanya, melainkan bila mereka selalu saja berbantah bantah.

Bencana Lisan



1. Berkata yang tidak perlu


" Antara kebagusan Islam seseorang ialah meninggalkan apa yang tiada sangkut - paut dengan dirinya. "




2. Mengambil tahu tepi kain orang


" Tiada gunanya pada kebanyakkan dari bisikkan - bisikkan mereka, melainkan sesiapa yang menyuruh memberi sedekah atau berbuat baik ataupun mengadakan pendamaian antara bangsa manusia.. "

( An Nisa' : 114 )


 Sabda Rasulullah saw ;

" Berbahagialah sesiapa yang menahan fudhul (berlebih-lebihan) dari lidahnya dan membelanjakan kelebihan dari hartanya. "


3. Melibatkan diri dalam kebatilan



" Sebesar besar dosa seseorang di hari kiamat ialah orang yang banyak melibatkan diri dalam perkara perkara kebatilan. "

" Janganlah kamu sekalian duduk bersama mereka sehingga mereka mula dengan berbicara yang lain, kalau tidak tentulah kamu sekalian serupa dengan mereka. " ( An Nisa' : 140) 



4. Berbantah - bantahan & Pertengkaran


Sabda Rasulullah SAW


" Janganlah banyak membantah saudaramu, jangan bergurau senda dengannya, dan jangan membuat janji kepadanya lalu kamu memungkirinya. "



" Tidak akan sesat sesuatu golongan manusia sesudah diberi Allah petunjuk kepadanya, melainkan bila mereka selalu saja berbantah bantah.

Bencana Lisan



1. Berkata yang tidak perlu


" Antara kebagusan Islam seseorang ialah meninggalkan apa yang tiada sangkut - paut dengan dirinya. "




2. Mengambil tahu tepi kain orang


" Tiada gunanya pada kebanyakkan dari bisikkan - bisikkan mereka, melainkan sesiapa yang menyuruh memberi sedekah atau berbuat baik ataupun mengadakan pendamaian antara bangsa manusia.. "

( An Nisa' : 114 )


 Sabda Rasulullah saw ;

" Berbahagialah sesiapa yang menahan fudhul (berlebih-lebihan) dari lidahnya dan membelanjakan kelebihan dari hartanya. "


3. Melibatkan diri dalam kebatilan



" Sebesar besar dosa seseorang di hari kiamat ialah orang yang banyak melibatkan diri dalam perkara perkara kebatilan. "

" Janganlah kamu sekalian duduk bersama mereka sehingga mereka mula dengan berbicara yang lain, kalau tidak tentulah kamu sekalian serupa dengan mereka. " ( An Nisa' : 140) 



4. Berbantah - bantahan & Pertengkaran


Sabda Rasulullah SAW


" Janganlah banyak membantah saudaramu, jangan bergurau senda dengannya, dan jangan membuat janji kepadanya lalu kamu memungkirinya. "



" Tidak akan sesat sesuatu golongan manusia sesudah diberi Allah petunjuk kepadanya, melainkan bila mereka selalu saja berbantah bantah.

Learning Arabic 😊

This is what i've learned through listening to few talks @ ceramah. Rasa macam such a waste kalau xshare n simpan dalam notebook je. Takut hilg pn satu hal jugak. Hee.. 😅

*akan di tambah dari masa ke semasa.
Ini term2 yang mungkin kita guna setiap hari, tapi tak berapa faham maksud dia.
Nanti ada masa aku kasi kemas sikit, sebab skrg guna fon. ^^,


1. Qurrota - coolness (penyejuk)
2.  A'yun - of the eyes (mata)
3. Mehnah - Ujian

4. Usrati - keluarga
5. Istidraj - pemberian Allah swt dalam keadaan murka /tidak redha

6. Kifarah - hukuman kepada individu
7. Bala - hukuman kepada komuniti / kaum

8. Bi'ah - persekitaran
9. Sami' - dengar

10. Sadr - chest (dada)

11. Radiyata'mardiyah - jiwa yang tenang


Doa #sunnah



Allahumma-hdini wa saddini 

" Ya Allah, tunjukkan aku jalan yang benar "