Pages

Sunday, August 14, 2016

Bencana Lisan1. Berkata yang tidak perlu" Antara kebagusan Islam seseorang ialah meninggalkan apa yang tiada sangkut - paut dengan dirinya. "
2. Mengambil tahu tepi kain orang


" Tiada gunanya pada kebanyakkan dari bisikkan - bisikkan mereka, melainkan sesiapa yang menyuruh memberi sedekah atau berbuat baik ataupun mengadakan pendamaian antara bangsa manusia.. "

( An Nisa' : 114 )


 Sabda Rasulullah saw ;

" Berbahagialah sesiapa yang menahan fudhul (berlebih-lebihan) dari lidahnya dan membelanjakan kelebihan dari hartanya. "


3. Melibatkan diri dalam kebatilan" Sebesar besar dosa seseorang di hari kiamat ialah orang yang banyak melibatkan diri dalam perkara perkara kebatilan. "

" Janganlah kamu sekalian duduk bersama mereka sehingga mereka mula dengan berbicara yang lain, kalau tidak tentulah kamu sekalian serupa dengan mereka. " ( An Nisa' : 140) 4. Berbantah - bantahan & Pertengkaran


Sabda Rasulullah SAW


" Janganlah banyak membantah saudaramu, jangan bergurau senda dengannya, dan jangan membuat janji kepadanya lalu kamu memungkirinya. "" Tidak akan sesat sesuatu golongan manusia sesudah diberi Allah petunjuk kepadanya, melainkan bila mereka selalu saja berbantah bantah.

No comments:

Post a Comment